понеділок, 17 квітня 2017 р.

Роль традицій в житті людини



Мета: формування вміння в учнів наводити приклади родинних свят і традицій, навчання характеризувати ієрархію родинних зв’язків, визначати свою роль в колі родини.

На початку заняття учні ознайомилися з поняттями: родинні традиції, свята в колі сімї . Вони розповідали, які свята та традиції існують в їхніх родинах, як вони їх відзначають.

В основній частині заняття була використана вправа «Сімейне дерево». Вправа виховує здатність дорожити загальнолюдськими цінностями, які притаманні кожній людині. Учні зображували на аркуші паперу малюнок дерева та записували всіх членів родини і утворили «Сімейне дерево».

Після завершення малювання було продекламовано вірш «Родина»

Родина — стовбур дерева міцного.

Це батько й мати, бабці й дідусі.

Тітки і дядечки всі до одного,

Ну, словом, родичі й близькі усі.

І є ще предки давні — це коріння,

Що глибоко у цій землі лежить.

А діти, діти — нове покоління,

Це пишне гілля, що увись летить.

Родинне дерево ось тут укоренилось,

На цій землі, у рідному краю.

Й новим гіллям так щедро розпустилось

Та має біографію свою.

Потрібно всім це дерево вивчати,

Бо ми господарі на цій святій землі.

Коріння роду треба добре знати,

Дітей навчати, поки ті малі.

Бо що то за людина без коріння?

Як перекотиполе, що летить…

Без роду-племені, його благословення

Не може праведно на цій землі прожить.


Наступна вправа «Вікторина». Були використані питання на знання українських традицій, звичаїв. Для когось ця інформація була новою, а комусь необхідно було лише пригадати.

На завершення  використано вправу «Віночок». Мета вправи: вміння робити висновки, узагальнювати матеріал на основі отриманих знань протягом заняття.

Школярі «прикріплювали» свої очікування на зображення дерева  та були сповнені новими знаннями та враженнями, які допомогли їм дізнатися про свята та традиції українського народу.

Отже, багатющий скарб звичаїв та традицій народу ми отримали у спадок і мусимо берегти їх, щоб нічого не втратити та  передати цей безцінний скарб наступним поколінням і  не втратити генетичний зв'язок з «нашим корінням».

Немає коментарів:

Дописати коментар